Vila do Ouro Mini-Blog

 • Lagosmaandag 30 april 2012

  Lagos

  Bootjes en een oud fort. Deze foto is genomen in het stadje Lagos, een van de leukste steden in de Algarve om te bezoeken. De stad heeft heel veel historie en staat vooral bekend als de stad van  ‘Dom Henrique o Navigador’ ofwel Hendrik de Zeevaarder in het Nederlands http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_de_Zeevaarder. Naast de historie van de ontdekkingsreizigers met het bijbehorende kasteel, slavenmarkt en forten, is er ook nog andere historie te bezoeken zoals het oogverblindende gouden kerkje. Van buiten een gewone kerk, maar van binnen is het met goud bekleed en valt de mond werkelijk open van de kunst die daar gemaakt is. Ook de haven van Lagos is gezellig en vandaaruit kunnen veel boottochtjes gemaakt worden naar bijvoorbeeld de rotsformatie ‘Ponte de Piedade’ of tochtjes om dolfijnen te spotten,m zeiltochten of glazenbodemboottochten. Het gezellige centrum heeft veel leuke restaurantjes. Het fort op de foto staat bij het havenhoofd en heet Fortaleza Ponta da Bandeira.

  Vandaag werd het na een frisse start een heerlijke dag met 22ºC in de schaduw. Er was veel zonneschijn, maar af en toe kwamen er ook vette schaapswolken over. 

  Top of page
 • Koude Dagzondag 29 april 2012

  Cold Day

  Brrrr! Een winters dagje in de Algarve. Het is absoluut de koudste dag in de geschiedenis van meivakanties op Vila do Ouro. Het kwik haalde maar net 17ºC. Dat zijn temperaturen die we normaal in januari hebben. Daarbij kwamen er ook nog regelmatig regenbuien over, dus het wintergevoel was kompleet. Gelukkig weten we dat dit soort dagen zeldzaam zijn en dat slechtweer periodes normaal gesproken niet zo lang duren. Vanaf morgen zou het normale weer weer terug moeten komen….

  De foto van vandaag is van het strand van Galé. Eind april zijn de stoeltjes normaal gesproken flink bezet, maar vandaag was het hele strand leeg.  

  Top of page
 • Speelgoedzaterdag 28 april 2012

  Toys

  De glijbaanboten staan alweer bovenaan de kliffen te wachten om op het strand te worden getakeld (zie foto van vandaag). Wanneer deze dingen in het water liggen, kan men rustig stellen dat het strandseizoen voor 2012 echt begonnen is. Het weer werkt in ieder geval niet mee, want het was vandaag vrij fris en soms echt winterskoud. Voor een winter in de Algarve dan, want onze gasten liepen vandaag toch weer in zwemkleding en bikini’s.

  Er vielen vandaag wat regenbuien. De middag was zonnig, maar rond 15.30 uur kwamen er weer regenbuien. Gemiddelde temperatuur 17ºC. 

  Top of page
 • Citroenenvrijdag 27 april 2012

  Lemons

  De citroenen hangen nog lekker aan de boom, terwijl de nieuwe bloesem ernaast ook al weer heerlijk geurt en kleurt. Dit kunt u zien op de foto van vandaag en als u heel goed kijkt, dan ziet u dat de citroenen nat zijn. Dat komt door de regen die vanochtend gevallen is.

  Vanochtend was het regenachtig, de middag was droog, windstil en redelijk aangenaam met 20ºC. 

  Top of page
 • Druilerigdonderdag 26 april 2012

  Drizzle

  In de Algarve komt het zelden voor dat er druilerig weer is. Toch hadden we vandaag een echte donkergrijze, bewolkte, druilerige en natte ochtend. Buiten dat het heerlijke geuren teweeg bracht, was er niet veel aan om buiten te zijn. Daarom trokken vrijwel alle toeristen naar de dichtsbijzijnde shopping centra. De Shopping Algarve, het winkelcentrum op 15 minuutjes rijden van Vila do Ouro, werd vandaag dan ook druk bezocht (zie foto van vandaag) en de winkels en restaurants deden goede zaken.

  Rond lunchtijd werd het droog en werd het toch nog een redelijk warme middag met af en toe wat zonneschijn. Het was gemiddeld 20ºC. 

  Top of page
 • BARwoensdag 25 april 2012

  BAR

  Vanaf vandaag is onze self-service mini bar op het centrale zonneterras van Vila do Ouro weer in gebruik genomen. Afgelopen winter hebben we de oude bar verwijderd en een nieuwe gebouwd. De self-service bar heeft heerlijke zomerdrankjes te koop en is toegankelijk voor al onze gasten. Dit jaar hebben we weer een heerlijke tropische selectie gemaakt met o.a. dranken uit Thailand, Mexico, Brazilië en natuurlijk Portugal.

  Naast het bar-assortiment op de foto, kunt u ook het weerbeeld van vandaag bekijken. Vrij bewolkt dus! Het is een voorlopertje op wat we nog gaan krijgen, want als we de voorspellingen moeten geloven, dan kunnen we de aankomende dagen flink wat bewolking verwachten met af en toe een spat regen.

  Vandaag was het gemiddeld 22ºC met hier en daar een kleine steiging of daling. 

  Vandaag is het een feestdag, ' Dia de Liberdade'. De Revolutie van 1974 wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd 

  Top of page
 • Grottendinsdag 24 april 2012

  Caves

  De centrale zuidkust van de Algarve bestaat uit een soort zandgesteente die door de Atlantische Oceaan in allerlei vormen is geslepen. Er zijn talloze gezellige baaitjes met leuke strandjes en er zijn ook grotten waar men zelfs met bootjes in kan varen (zie foto van vandaag). Vanaf de haven van Albufeira vertrekken er tochten per speedboat waar eerst op zoek wordt gegaan naar wilde dolfijnen en waar het tweede deel van de tocht bestaat uit een grottentocht. In dat deel van de tocht worden een aantal grote grotten bezocht. De haven van Albufeira is 15 minuutjes rijden vanaf Vila do Ouro.

  Vandaag begon het vrij fris met slechts 15 graden en een dikke wolkenlaag. Vanaf het moment dat de zon de overhand kreeg, werd het een heerlijke zonnige dag met 23ºC in de schaduw. 

  Top of page
 • Zeemeeuwenmaandag 23 april 2012

  Seagulls

  De enige bezoekers op het strand van Praia da Rocha waren vandaag de groep meeuwen op de foto. Praia da Rocha is een enorm strand bij de plaats Portimão, slechts een half uurtje rijden van Vila do Ouro. Het is heel toeristisch, maar de meeste toeristen waren vandaag te vinden op de beschutte delen van het strand. Er woei een fris windje en het was ook een flink deel van de dag bewolkt. De zon is in deze tijd altijd heerlijk en redelijk fel, dus als de zon schijnt dan is het ook direct lekker weer.

  Op Vila do Ouro hebben we vandaag 21ºC gemeten. 

  Top of page
 • Wolkenluchtzondag 22 april 2012

  Clouds

  Zondag ('Domingo' in het Portugees) de 22e april verliep qua weer vrij rustig. Het was voornamelijk zonnig, maar er waren wel veel dikke schapenwolken die over Vila do Ouro heentrokken. Dat is te zien op de foto van vandaag, genomen rond 17.00 uur op het speelveld van Vila do Ouro.

  We hebben 23ºC in de schaduw gemeten.

  Top of page
 • Jasmijnzaterdag 21 april 2012

  The Jasmine

  De Jasmijn, de bloemetjes op de foto van vandaag, bloeit momenteel volop op Vila do Ouro en geeft een heerlijke zoete bloemengeur op Vila do Ouro. De Jasmijn is een klimplant die andere planten totaal kan overwoekeren. Daarom moeten we de Jasmijn ook goed blijven controleren, anders zou Vila do Ouro in een paar jaar tijd, Vila do Jasmim kunnen heten.

  Vandaag was een heerlijke dag op Vila do Ouro met heel veel zonneschijn en 23ºC in de schaduw. 

  Top of page
 • De mispels zijn eetbaarvrijdag 20 april 2012

  Eatable Medlar

  The mispels (zie foto) zijn vrijwel weer eetbaar. Er is maar een korte tijd om de mispels te oogsten, want over circa 2 weken zijn ze allemaal rot. Ook dan zijn ze in het beginstadium nog eetbaar en de kenners zeggen dat ze dan juist het lekkerst zijn. Denk maar aan het gezegde ‘zo rot als een mispel’.

  Vandaag was het overwegend bewolkt en 21ºC. De zon liet zich aan het eind van de middag regelmatig zien. 

  Top of page
 • Schommeldonderdag 19 april 2012

  Swing

  Nieuw dit jaar bij de villa voor 8 personen is o.a. de kinderschommel in de achtertuin. De kinderen van de villa kunnen natuurlijk altijd gebruik maken van de speeltuin van Vila do Ouro, maar het is toch ook wel fijn om een schommel in je eigen achtertuin te hebben.

  Vandaag was het vrijwel de gehele dag zwaar bewolkt met af en toe een spatje regen. De zon liet zich ook wel regelmatig eventjes zien, maar het was niet genoeg om van ‘lekker weer’ te spreken. We hebben 20ºC op de thermometer van het centrale zonneterras van Vila do Ouro gemeten. 

  Top of page
 • Zonwoensdag 18 april 2012

  Sun

  De zon wisselde vandaag wat af met flinke wolkenvelden (zie foto van vandaag). De temperatuur schommelde nogal tussen de 19ºC en 23ºC. Af en toe woei er een gemene wind, maar er waren ook warme perioden zonder wind. De zomer komt eraan en dat gaat gepaard met dit soort dagen. Het levert in ieder geval prachtige luchten op.Vanaf het weekend komen er volgens de laatste voorspellingen zeer warm weer aan. We zullen zien…. 

  Top of page
 • dinsdag 17 april 2012

  De foto van vandaag toont de hottentotvijg, een plant die veel voorkomt in de Algarve en dus ook op Vila do Ouro. Het betreft een vetplant die zeer goed op droge bodems gedijd. Meer informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hottentotvijg

  Momenteel hebben ze prachtige bloemen in het geel en roze (zie foto).

  Vandaag was een warme dag met een temperatuur van 26ºC op het centrale zonneterras van Vila do Ouro. Er waren weinig wolken en er was weinig wind. 

  Top of page
 • Zonneterrasmaandag 16 april 2012

  Sun Terrace

  Er was geen bewolking te verkennen vandaag. De lucht had een felle blauwe kleur zoals we hem regelmatig in de Algarve kunnen bewonderen. De wind was nog wel aanwezig, maar hield de stijgende temperatuur niet tegen. Het werd uiteindelijk 24ºC op het centrale zonneterras van Vila do Ouro (zie foto). 

  Top of page
 • Atlantische Oceaanzondag 15 april 2012

  Atlantic Ocean

  Deze foto toont de view vanaf het klimrek voor de kinderen. Niet gek voor degene die hoog durven te klimmen! De Atlantische Oceaan ligt vlakbij, maar het is niet op loopafstand. Er zijn gasten die het gelopen hebben, maar die hadden toch echt 2 uur nodig om naar het strand te lopen. We raden alle gasten van Vila do Ouro aan om een auto te huren. Een huurauto kan via onze website gehuurd worden. Onze betrouwbare autoverhuurder staat in de aankomsthal van de airport op u te wachten. Zo kunt u direct na aakomst het contract tekenen, de koffers in de auto leggen en naar Vila do Ouro rijden.

  Huurt u via ons, dan heeft u geen lange wachtrijen, geen moeilijke busjes naar afgelegen parkeerplaatsen en kunt u vrijwel direct genieten van uw kostbare vakantietijd. Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is dat wij bij eventuele problemen kunnen bemiddelen, omdat wij alle medewerkers van onze autoverhuurder persoonlijk kennen.

  Mocht u veel bagage hebben, bijvoorbeeld een golfuitrusting of veel kinderspullen, dan raden we aan om een transfer naar Vila do Ouro te nemen. Ook hierin kunnen wij bemiddelen. De auto kan vervolgens op Vila do Ouro bezorgd worden.

  Vandaag was het wisselend bewolkt en zonnig, erg winderig (windkracht 5 – 6) en 19ºC. 

  Top of page
 • Bloemengeurzaterdag 14 april 2012

  Scent of Flowers

  Vrijdag de 13e was een zeer winderige doch vrij zonnige dag. Het kwik wiebelde tussen de 19ºC en 21ºC. In de nacht nam de wind flink aan en bracht enkele regenbuitjes met zich mee. Vandaag is dat weerbeeld blijven hangen: veel wind, 19ºC, af en toe een klein spatje regen en de bewolking wisselde regelmatig af met zonnige perioden.

  Hoewel het momenteel toch een stuk frisser is dan gemiddeld in de maand april, is het toch echt lente. De droge winter kan niet meer gecompenseerd worden met het beetje regen wat nu in april gevallen is, maar men kan zien dat de flora er toch zeer blij mee is. Overal wordt het steeds groener en komen bloempjes te voorschijn. Er hangt regelmatig een dikke deken van bloemengeur over Vila do Ouro heen. Nog even en dan komen de Oleanders en de Lantanas met hun bloemen. De rode kwastbloempjes (Calliandra) op de foto van vandaag zijn typische lentebloeiers, maar zij dragen niet echt bij aan de sterke bloemenlucht. Dat zijn o.a. de Jasmijn, de Kamperfoelie en de Pittosporum. 

  Top of page
 • Donderdagdonderdag 12 april 2012

  Thursday

  Donderdag 11 april verliep rustig, maar er waren wel weer wat verschillende weerstypen. Het begon lekker zonnig, maar gedurende de ochtend werden de overtrekkende wolkenvelden steeds dikker. Af en toe was het helemaal dicht zoals op de foto van vandaag te zien is. De temperatuur lag tussen de 18ºC – 22 º C. In de namiddag trok de wind aan en nu in de avond is de wind krachtig en koel. Geen barbecue-avondje dus…. 

  Top of page
 • Weersvoorspellingenwoensdag 11 april 2012

  Forecast

  Het was vandaag voornamelijk bewolkt met wederom wisselende temperaturen van 18ºC tot 22ºC. De zon kwam ook regelmatig door en er werd dan ook van het zwembad gebruik gemaakt door de kleine kindjes die momenteel op Vila do Ouro verblijven. Het was aangenaam, omdat het vrijwel windstil was. De voorspellingen zijn, dat de komende dagen de wind wat toeneemt en dat na het weekend het echte warme lenteweer weer terugkeert. 

  De foto van vandaag laat naast het weerbeeld van vandaag, een deel van de haven van Portimão zien. In de verte ligt het Monchique gebergte met het hoogste punt op bijna 1000 meter. Op heldere dagen kan men hier van een fantastisch uitzicht genieten.

  Top of page
 • Avondrood....dinsdag 10 april 2012

  Afterglow....

  We zitten momenteel in een overgangsperiode van relatief koele winterlucht naar de warme zomer. Dat brengt altijd verschillende soorten weerstypen met zich mee met ook hun eigen kleuren. Het prachtige avondrood bijvoorbeeld wat we op de foto van vandaag hebben vastgelegd. Gisteren was een prachtige zonovergoten dag met 24ºC op het centrale zwembadterras, vandaag was een wisselvallige dag met wisselende temperaturen, wind, bewolking, regen en zonneschijn. Al met al een dag met alles er op en eraan. De dag begon zonnig, maar de ochtend werd al snel bewolkt met een sterke temperatuursdaling naar 18ºC. Uiteindelijk viel er wat regen voor 5 minuten, maar daarna veranderde het weer in zonnig en warm met 22ºC. De kindjes gingen zelfs al het zwembad in. Rond theetijd stak er een koude wind op en werd het weer even bewolkt. Daarna werd het windstil en kregen we een warme avond. 

  Top of page
 • Vrolijk Pasen!zondag 8 april 2012

  Happy Easter!

  Vrolijk Pasen! De gasten van Vila do Ouro waren in ieder geval vrolijk, want het was een heerlijke dag. Er was een flinke zonneschijn, een prachtige blauwe lucht en we hebben 25ºC gemeten in de schaduw op het centrale zonneterras van Vila do Ouro. Ook de avond was nog zeer aangenaam en alle gasten van Vila do Ouro hebben dan ook buiten gegeten en gebarbecued.

  De stranden waren vandaag ook druk bezocht en mensen gingen voor het strand alsof het een zomerdag was. De afgelopen week was het natuurlijk niet zo lekker weer, dat iedereen nu extra wilde genieten van deze prachtige dag.

  In Portugal kent men maar één Paasdag en dat was vandaag. Er is geen tweede Paasdag. De meeste Portugezen gaan bij familie lunchen of gaan naar spektakels kijken in één van de vele dorpjes. De supermarkten en de grote warenhuizen waren gewoon open, dus er waren ook Portugezen die inkopen gingen doen.

  De foto van vandaag is om 11.15 uur gemaakt op een stuk strand van Albufeira. 

  Top of page
 • Avondzonnetjezaterdag 7 april 2012

  Sunset

  Zaterdag 7 april was voornamelijk een zonnige dag met hier en daar wat wolkenvelden. De dag was nagenoeg windstil en we hebben een maximum gemeten van 20ºC op het centrale zonneterras van Vila do Ouro! De foto van vandaag is genomen op het strand van Galé.

  Als een reminder: alle blog entries kunt u nalezen tot aan maart 2011. Dus als u geïnteresseerd bent in wat voor weer het was op 7 april 2011, dan kunt op de linkerkant van deze pagina 'April 2011' aanklikken en naar de gewenste datum scrollen. Ook hebben we gedurende het afgelopen jaar veel informatie gegeven over de omgeving, de Algarve en de Portugese cultuur. Als u zich goed wilt voorbereiden op uw vakantie naar de Algarve, dan kunt u wellicht wat leuke tips uit de blog halen.

  Top of page
 • Akkertjevrijdag 6 april 2012

  Field

  Het akkertje van onze buurman ligt er goed bij. Tot voor kort koste het onze buurman een halve dag om met plastic 5 liter waterflessen al z’n plantjes water te geven, maar sinds vorig weekend komt er elke dag wel een regenbuitje over, zodat de buurman zich kan richten op andere dingen. Zoals de foto van vandaag laat zien, geniet de Algarve niet van strak blauwe luchten. Het weerbeeld van vandaag is precies wat op de foto te zien is. Het was ook fris en er woei een fel windje. De temperatuur kwam niet boven de 18ºC. Als de zon goed doorkwam, dan steeg de temperatuur direct. Er vielen op Vila do Ouro 3 regenbuitjes van niet langer dan 2 minuten. De regenbuitjes zijn zeer lokaal, want 300 meter verderop was maar 1 regenbuitje gevallen. 

  Top of page
 • Maandonderdag 5 april 2012

  Moon

  De foto van vandaag toont niet het standaard palmboompje en zonnetje, maar het palmboompje en het maantje. Het lijkt alsof het de gehele dag strakblauw is geweest, maar dat was niet het geval de wolken vertrokken pas rond 18.00 uur. Het was vandaag een bewolkte dag met af en toe een spatje regen. Het was tevens ook vrij koud voor de tijd van het jaar. Het maximum gemeten vandaag was net 18ºC, maar het meerendeel van de dag was de temperatuur lager, rond de 16ºC. 

  Top of page
 • Net voor de landing op Faro...woensdag 4 april 2012

  Just before landing...

  Een arriverende gast van Vila do Ouro heeft de foto van vandaag genomen net voordat het vliegtuig uit Nederland op de luchthaven van Faro ging landen. Alle vluchten naar de Algarve vliegen dan een stuk aan het aangrenzende natuurgebied de ‘Ria Formosa’. Dit is een soort moerasgebied waar grote eb en vloedverschillen zijn. Daardoor is er een enorme bijzondere flora en fauna. Het gebied kan bezocht worden met bootjes. Er liggen een paar eilanden, zoals de twee op de foto. Er wonen ook mensen op en de eilanden zijn fantastisch met lange stranden en helderblauw zeewater.

  De zon overheerste vandaag, maar er waren ook momenten met flinke bewolking. Het was 19ºC op Vila do Ouro. 

  Top of page
 • Etendinsdag 3 april 2012

  Food

  Portugezen houden van lekker eten zonder veel poespas. Een voorbeeld van een standaard lucnh is een kip of sardientjes van de grill met wat zeezout en een lekkere dressing , wat aardappeltjes en gekookte groenten, een tomaten-ui salade en een lekker glaasje wijn. Vooraf worden vaak olijven, gekookte wortelen met knoflook, brood met boter of sardinepate en een koe/schapenkaasje geserveerd. Zie ook de foto van vandaag van het voorafje in het restaurant ‘Os Arcos’ in Paderne.

  Als het weer te wensen overlaat, dan is het verstandig om te gaan genieten van het lekkere eten in één van de restaurants in de buurt van Vila do Ouro. Vandaag was zo’n dag dat het niet super lente weer was. Het was nog wat regenachtig en slechts 19ºC. De gehele komende week zal volgens de laatste voorspellingen een regendreiging hebben.

   

  Top of page
 • Regen IImaandag 2 april 2012

  Rain II

  De afgelopen dagen kwamen er een aantal fikse regenbuien over. Dit is precies waar de lokale bewoners lang op gehoopt hadden. De fauna is er blij mee en de foto van vandaag laat even een opklaring zien met een blij onkruid. Het was 18ºC

   

  Top of page