Vila do Ouro Mini-Blog

 • Kerstmismaandvrijdag 30 november 2012

  Christmas

  De decembermaand staat hier echt in het teken van de kerst en de meeste stadjes en dorpen hebben hun kerstverlichting en kerststalletjes alweer uit de kast gehaald. Ook de shoppingcentra pakken groot uit met prachtige kerstbomen (zie foto) en zelfs de constante aanwezigheid van Pai Natal (Kerstman) himself. Samen met een animatieteam vermaakt hij de kinderen.

  De foto van deze week is genomen in de shopping van Faro. De voorgaande jaren was hier ook nog altijd een ijsbaan waar de Portugezen konden leren te schaatsen. Het was altijd wel een grappig gezicht, een ijsbaan tussen de palmbomen. Maar laat de palmboom niet altijd een symbool van warmte zijn, want de meeste palmbomen die in de Algarve voorkomen overleven tot een temperatuur van -10ºC. Bij 15ºC komen ze in een soort winterslaap en ze beginnen pas te groeien bij een temperatuur van +25ºC. Deze week was een vrij koude week met een fris windje uit het noorden. De temperatuur kwam de laatste dagen niet boven de 15ºC uit en de nachten koelden al af naar 7ºC. De zon was wel volop aanwezig en uit de wind was het ook warm genoeg om in een tshirt te zitten. 

  Top of page
 • Schitterendvrijdag 23 november 2012

  Brilliant Sun

  De zon is langzaam aan steeds lager gaan staan, waardoor er gedurende de gehele dag in flinke schittering op het water is. Dat kunt u op de foto van deze week goed zien. Tegen zonsondergang kleurt het water vaak goud. De dagen zijn inmiddels ook korter, rond 7.30 uur wordt het licht en om 18.00 uur is het donker.

  De afgelopen week was een vrij rustige week met uitzondering van vorige week vrijdag. De tornado die heeft toegeslagen in de streek van Carvoeiro en Silves was wel ‘the-talk-of-the-day’. Nagenoeg de grootste schade is aangericht aan overheidseigendommen, zoals het gemeente zwembad, scholen en het stadion van Silves, het viaduct van Lagoa en bomen en lataarnpalen. De lokale mensen grappen dat het betekent dat het een straf is voor het slechte beleid van de overheid! Er is natuurlijk ook schade aan privé eigendommen en er zijn zelfs gewonden gevallen. De tornado was zo’n 100 meter breed.

  Vanaf zaterdag werd het weer rustiger. Er waren mooie dagen bij met hoge temperaturen en er waren dagen met wat slechter weer. De gemiddelde temperatuur van deze week is 18ºC. 

  Top of page
 • November IIdonderdag 15 november 2012

  November II

  Veel zon, temperaturen van dik 25ºC op het centrale zonneterras van Vila do Ouro, maar ook regen, wind en kou waren allemaal present in het weerbeeld van de afgelopen week. Vooral maandag, dinsdag en woensdag waren heerlijke warme dagen. Zondag was de koudste dag met veel frisse wind uit het Noorden. Het was wel 100% zonnig, maar de temperatuur kwam niet boven de 16ºC in de schaduw uit.

  De Algarve is momenteel vrij rustig wat betreft het toerisme. Veel restaurants zijn gesloten wegens vakantie. De Portugezen zelf zijn al flink bezig met kerst. De supermarkten en winkelcentra liggen al vol met speelgoed en kersthapjes. Ook de typische winterprodukten als vijgen, gepofte kastanjes, noten en gedroogde vruchten worden in grote getalen aangevoerd.

  Het wisselende weer zorgt in ieder geval voor mooie luchten zoals op de foto van deze week te zien is. Volgende week is er weer een blog! 

  Top of page
 • Eerste week november 2012vrijdag 9 november 2012

  First week November 2012

  De foto van deze week geeft precies weer wat voor weer wij hier op Vila do Ouro gehad hebben in de afgelopen week. Voor een goede regenboog is een lekkere regenbui en een flinke dosis zon nodig. Juist die twee ingredienten waren de afgelopen week sterk aanwezig. De ene dag plensde het de gehele dag en de volgende dag was het weer stralend weer met een strak blauwe lucht. Er waren ook dagen waarbij het bijvoorbeeld de ochtend regende en de middag zonnig was. Heel af en toe was er onweer, waarbij het echt leek of iemand een grote bak water boven Vila do Ouro en de rest van de Algarve omkiepte. Er is in ieder geval heel veel water gevallen en het lijkt erop dat 2012 de droge dagen in wil halen. De droogte is in ieder geval over!

  De gemiddelde temperatuur was 20ºC en er waren veel dagen zonder een zuchtje wind.

  Voor het eerst in twee jaar is er ook weer water in de rivier van ons dorp Paderne. We hebben gisteren een kort filmpje gemaakt van een lekkere natte ochtend en van de rivier van Paderne. Op de volgende link is het filmpje te zien en natuurlijk ook op de facebook pagina van Vila do Ouro. http://www.youtube.com/watch?v=duD4v4wKI28

  Wat ook goed te zien is op de foto van deze week, zijn de gesnoeide bomen. De winterklussen zijn in volle gang en daar zijn we in ieder geval de komende tijd zoet mee.

  In de Algarve is het momenteel rustig en er zijn weinig toeristen. De overwinteraars stromen langzaam binnen en hier en daar vinden we nog wel wat Engelse toeristen op de stranden die elk uurtje zon meepakken. Er zijn ook nog opvallend veel Engelse toeristen die een duik in de zee nemen, terwijl de temperatuur van het zeewater toch al gezakt is naar 19ºC. De Portugezen komen in deze tijd van het jaar in grote getalen naar buiten en men ziet ze flink wandelen, fietsen en gezellig op de straten praten met hun dorpsgenoten.

  Volgende week is er weer een blog. Mocht u aan een vakantie op Vila do Ouro denken, dan kunt u altijd mailen!

  Top of page