Vila do Ouro Mini-Blog

 • ZON IN ZWEMBADwoensdag 30 oktober 2013

  SUN IN POOL

  Hoewel de zon vandaag volop schijnt, heeft de zon in deze tijd van het jaar niet meer de kracht om het zwembadwater te verwarmen. De nachten worden langer en het aantal zonuren zijn niet effectief. Gelukkig hebben we dit jaar op Vila do Ouro een verwarmingsysteem voor de zwembaden aangeschaft, dat op een ecologische wijze functioneert. De traditionele zwembadverwarmingsapparatuur zijn inmiddels ook zuiniger geworden, maar nog altijd consumeren ze meer dan ons systeem. Ons systeem werkt op een Ionisator en op zonnepanelen. De Ionisator warmt het zwembadwater op en verbruikt daarbij minder electriciteit dan een gewone warmtepomp. Vervolgens behouden de zonnepanelen de temperatuur. Meer hierover volgt nog op onze blogs...

  Vandaag schijnt de zon volop, ook in het zwembad (zie foto), is het 23ºC en waait het nauwlijks.

  Top of page
 • WINTERSEIZOENwoensdag 30 oktober 2013

  WINTER SEASON

  Een leeg zwembadterras! Deze foto is zojuist genomen en wat ons betreft is het een mooi plaatje om de ‘daily blog’ van 2013 af te sluiten. Hoewel de laatste gasten afgelopen zaterdag al zijn vertrokken, gaan we nu officieel dicht voor de wintermaanden. Inmiddels zijn we al begonnen aan de renovering van 3 bungalows. Ook houden we ons veel bezig met de winterschoonmaak. We halen de accommodaties helemaal uitelkaar om alles goed te reinigen en te desinfecteren. Schoonmaken staat bij ons hoog in het vaandel!

  We hebben hier en daar ook plannen om wat verbouwingen te doen en wat leuke vernieuwingen aan te brengen om Vila do Ouro in het seizoen 2014 weer te laten blinken en nog beter te laten functioneren.

  De reserveringen voor 2014 zijn inmiddels al begonnen. Als u reeds interesse heeft om in 2014 op Vila do Ouro uw vakantie door te brengen, dan kunt u gewoon contact met ons opnemen. De administratie gaat het hele jaar door!

  Dit winterseizoen gebruiken we zoals gezegd voor een flink onderhoud en verbouwingen. Vandaar dat we hebben besloten om in 2014 pas weer vanaf 1 april open te gaan. Mocht u in april op vakantie willen, onthoud dan dat Vila do Ouro de zwembaden verwarmd met een ecologisch systeem. Vanaf 1 april kan er dus bij ons al lekker gezwommen worden!!

  Indien u tijdens de wintermaanden over Vila do Ouro en de Algarve wilt lezen, dan kunt u de blogs van de afgelopen 2 jaar teruglezen. Er staan leuke tips en weetjes in en u kunt een goed beeld krijgen van het weer in uw gewenste vakantieperiode. Links van de blogpagina staan alle maanden die u kunt aanklikken.

  Waar u ook een paar uur mee zoet kan zijn, is het lezen van de reviews van de gasten op Zoover: http://www.zoover.nl/portugal/algarve/albufeira/vila-do-ouro-cerro-do-ouro/vakantiepark

  De blog zullen we dan weliswaar niet dagelijks meer uploaden, maar we zullen enkele keren per maand nog wel wat foto’s en informatie geven. Vanaf 1 april zullen we de blog weer dagelijks gaan bijhouden om onze gasten en geinteresseerden vast in de vakantiesfeer te laten komen!

  Dan nog het weer van 31 oktober 2013: stralende zon, strakblauwe lucht, een heel klein zuchtje wind en een temperatuur van 23ºC...

  Top of page
 • Mango uit de Algarvedinsdag 29 oktober 2013

  Mango from the Algarve

  Dat de wereld raar in elkaar zit, hoeft u niet op deze blog te lezen. Toch hebben we een grappige situatie die we u niet willen onthouden: het fruit op de foto hebben we gekocht in een lokale supermarkt. De Mango linksboven op de foto komt uit Brazilië en kost 2,99 euro per kilo. De Mango rechtsboven op de foto komt uit de Algarve en kost 4.99 per kilo. De Braziliaanse Mango die een lange reis heeft gemaakt en minstens 7 uur heeft moeten vliegen, is dus blijkbaar goedkoper dan de Mango die hier zo’n 60 km verderop in de Tavaria delta is gegroeid. Ze smaken nagenoeg hetzelfde....

  Dan zou je denken dat dat met de avocado’s ook zo is. Linksbeneden is een avocado uit Peru en rechtsbeneden is een avocado uit de Algarve. De avocado uit Peru is 3,99 euro per kilo en de avocado uit de Algarve is 1,99 per kilo. Raar maar waar!

   Dan het weer: gisterenmiddag kwam er een dikke bewolking aanzetten en stak er een fris noorderwindje op. ’s Nachts heeft het hard gewaaid. Vanmorgen was het geheel zonnig, maar weliswaar een beetje winderig. Het windje koelt de boel flink af. Vandaag was het 21ºC.

  Top of page
 • Santa Eulaliazondag 27 oktober 2013

  Santa Eulalia

  Een echte stranddag was het vandaag: onafgebroken zonnig, 24ºC in de schaduw, zeewater met 22ºC en zowat geen zuchtje wind. De foto van vandaag betreft het strand Santa Eulalia nabij Albufeira. Op de foto is te zien dat er vorige week heel wat water naar beneden kwam. Er is flink wat zand door de regen de zee in gespoeld en dat heeft z’n sporen achtergelaten. De kinderen kunnen nu in ieder geval nu lekker in de ‘rivierbedding’ spelen!

  Top of page
 • Blauwe luchtenzaterdag 26 oktober 2013

  Blue skies

  De zon scheen vandaag weer volop in de Algarve! Iets verder het binnenland in, zagen we de grote dikke stapelwolken hangen. Een prachtig gezicht (zie foto van vandaag). Op deze foto betreft het een echte blauwe lucht en niet de blauw-grijze lucht van gisteren. Het werd zo’n 24ºC en er was nauwelijks wind.

  Top of page
 • Blauwe lucht?zaterdag 26 oktober 2013

  Blue sky?

  Het lijkt net of er een paar witte wolken in een blauwe lucht zweven, maar het betreft een donkere blauwgrijze lucht met wat laaghangende wolken. Uit de donkere wolk is zojuist een flinke regenbui gevallen en nu trekt de bui weg richting het noordoosten. Achter ons komt de zon weer. Na regen komt zonneschijn, gaat altijd op in de Algarve. Deze herfstvakantie hebben we er echter lang op moeten wachten. De afgelopen drie dagen waren zwaar bewolkt en vandaag heeft het nagenoeg tot een uur of vier onafgebroken en hard geregend. Normaal gesproken hebben we dit soort weer pas in november, maar dit jaar is het nu al geweest.

  De temperatuur was tot gisterenavond nog lekker met 23ºC, maar met de regen is de temperatuur vandaag gedaald tot 20ºC.

  Top of page
 • Herfstdinsdag 22 oktober 2013

  Autumn

  Dikke bewolking, regen in de ochtend, veel wind, weinig wind en een temperatuur van 22ºC. Dat was het weerbeeld van vandaag. Hoe dat eruit zag in Albufeira, kunt u op de foto van vandaag zien. De straten van Albufeira, de stranden en het grote plein waren vrijwel leeg. Alle toeristen verzamelden zich in de Shopping Algarve en het was er dan ook drukker dan in het hoogseizoen. Zo’n dagje met minder weer is dan toch goed voor de plaatselijke economie...

  Voor degene die nog op zoek zijn naar goedkope vliegtickets naar Faro: Ryanair is te boeken voor 2014!

  Top of page
 • Zonnebril maandag 21 oktober 2013

  Sunglasses Effect

  Foto van vandaag: het centrale zonneterras met de zwembaden in zonnebril-effect. Het eerste deel van dag was de zonnebril noodzakelijk, maar het tweede deel van de dag kon de zonnebril af en toe even afgezet worden wegens dikke wolkenvelden. Die wolkenvelden sloten zich steeds dichter tegen elkaar aan, zodat de zon steeds minder kans kreeg. Het dichter worden van het wolkendek is nog steeds gaande en de voorspellingen zeggen dan ook dat het vannacht en morgen gaat regenen.

  De temperatuur vandaag was 24ºC in de schaduw en er was weinig wind.

  Top of page
 • Stranddouchezondag 20 oktober 2013

  Beach Shower

  Deze stranddouche op de Praia Grande van Ferragudo is eigenlijk een ouderwets concept, maar desondanks toch erg grappig. Als de emmer vol is, gooi je m over je heen. Heerlijk verfrissend op een prachtige oktoberdag als vandaag. De zon scheen geregeld en de maximale temperatuur die we gemeten hebben, was 27ºC in de schaduw. Over het algemeen was het rond de 24ºC.

  Top of page
 • Verwarmd Zwembadzaterdag 19 oktober 2013

  Heated Pool

  Onweer sloop afgelopen nacht de Algarve binnen. Het regende er flink op los tot een uurtje of 11. Daarna kwam de zon weer en verwarmde alles binnen een korte tijd op naar een temperatuur van 24ºC.

  Het kinderzwembadje op de foto heeft 25ºC. Dit zwembad verwarmen we op een ecologische wijze met behulp van de zon. Het grote zwembad is nog niet aan dit nieuwe systeem gekoppeld en heeft 21ºC.

  Top of page
 • Mistige Zonsopkomstvrijdag 18 oktober 2013

  Foggy Sunrise

  Gisteren was een warme zomerdag met heerlijke temperaturen (28ºC) en heel veel zon. Vanochtend begon de ochtend nagenoeg mistig, wat mooie scenes opleverde (zie foto van vandaag).  De gehele vallei was mistig en langzaam aan kwamen de toppen van de andere heuvels om ons heen te voorschijn. De ochtend was verder prachtig met veel zonneschijn, na de lunch werd Vila do Ouro bewolkt, maar aan het strand bleef het iets langer zonnig. Er werden de afgelopen dagen wat dolfijnen aan de stranden gesignaleerd, maar helaas hebben we daar geen foto van kunnen nemen.

   

  Top of page
 • Zomer in oktober IIwoensdag 16 oktober 2013

  Summer in October II

  Deze dag was met recht een zomerdag te noemen: 100% zon, temperaturen van rond de 28º C in de schaduw, vrijwel geen wind en een heerlijk warme Atlantische Oceaan met 24ºC. Dat betekent dat veel mensen van de zee genieten en in de Algarve kom je dan situaties tegen zoals het beeld op de foto van vandaag. Zonnen op het dek en van de boot in de zee springen! Tijdens een vakantie in de Algarve kunnen boten zoals de boot op de foto gehuurd worden. Een halve dag kost al gauw 400 euro inclusief de kapitein....

  Top of page
 • Prachtige Oktober Luchtendinsdag 15 oktober 2013

  October Skies

  Prachtige Oktober luchten! Vandaag was het 26ºC in de schaduw en hadden we heel veel zonneschijn.

  Top of page
 • De Algarve en Kidsmaandag 14 oktober 2013

  The Algarve & Kids

  Herfstvakantie op Vila do Ouro en dat betekent dat we weer families met schoolgaande kinderen ontvangen. Op een dag als vandaag met 25ºC in de schaduw, weinig wind en volop zon kan er met gemak gezwommen worden in de zwembaden en de zee. Een zwembaddag of een stranddag is altijd makkelijk. Maar wat als de kinderen wat actiefs willen of als het weer net iets te fris is voor een zonnebad? Hier volgen enkele tips die u kunt doen met schoolgaande kinderen:

   

  • Waterpark Slide & Splash : zwemparadijs met talloze glijbanen
  • Zoomarine: dolfinarium met pretpark / dierentuin met specatulaire shows
  • Waterpark Aquashow: zwemparadijs gecombineerd met pretpark/achtbanen
  • Parque Aventura: verschillende parcouren door hoge bomen. Absoluut een aanrader voor een actieve dag.
  • Wilde dolfijnen kijken op zee: met een speedboat de oceaan op en op zoek naar scholen dolfijnen
  • Een halve dag op de catamaran langs de grotten in de kustlijn. Met een klein bootje de grotten in, snorkelen en zwemmen ook mogelijk en misschien mogen de kinderen wel even sturen....
  • Surfen aan de westkust: alleen voor de durfals! Boek een les op één van de schitterende stranden van de westkust en ga het gevecht aan met de hoge golven van de Atlantische Oceaan.
  • Jeep-Safari door het binnenland van de Algarve. Stap op voor de deur van Vila do Ouro en geniet van een dag op de ongeplaveide wegen. Prachtige natuur!
  • Dat kan ook op de Quad...
  • Mountainbiken, Paardrijden, Kanovaren, Zeilen etc. is altijd ook mogelijk
  • Voor meer cultuur bezoek het Kasteel van Silves of de Slavenmarkt van Lagos.
  • Lange wandeltochten langs het strand, over de kliffen of op de berg. De All-garve heeft het allemaal!

  De foto van vandaag laat een deel van het Parque Aventura zien.

  Top of page
 • Verse Viszondag 13 oktober 2013

  Fresh Fish

  Fresher than this is almost not possible! The fish is brought in by the boats next to the restaurant on the beach (see picture). Then the fish goes into the display case in the picture. This picture was taken around 6.00 pm in Armação de Pêra, a small  town at the coast, just 20 minutes by car from Vila do Ouro. The beach restaurant was busy with their preparations for dinner. That is one of the reasons that the terrace is empty. The other reason is that the beachgoers were on the other side of the building to enjoy the sun. We cannot speak of many beachgoers this weekend, because a strong wind was blowing on the beach. This weekend had even a temperature drop from about 5ºC. We have measured an average temperature of 23 º C in the shade and cool nights with 16 º C.

  Top of page
 • Zomer in oktoberdonderdag 10 oktober 2013

  Summer in October

  Het is de afgelopen dagen echt zomerachtig in de Algarve. Warme temperaturen van zo’n 28ºC in de schaduw, volle zonneschijn, weinig wind en een heerlijke warme Atlantische Oceaan met een watertemperatuur rond de 25ºC. Ideaal om te zwemmen! De foto van vandaag is dan ook vanuit de zwemmers-view genomen. Dit strand ligt slechts 15 minuutjes rijden van Vila do Ouro. Al onze accommodaties hebben een zelf-geschreven map vol met tips van de locals om zulke prachtige strandjes als deze te vinden.

  Top of page
 • Oktoberdinsdag 8 oktober 2013

  October

  In de maand oktober zie je veel jonge gezinnen met jonge kinderen die nog niet leerplichtig zijn. Buiten dat de prijzen lager zijn dan in het hoogseizoen, is het klimaat in oktober ook ideaal voor jonge gezinnen. Het is niet meer zo warm en de zee heeft een heerlijke temperatuur (23ºC). Vandaag was het 29ºC op het centrale zwembadterras van Vila do Ouro, zonnig en vrijwel windstil. Gisteren trouwens ook.

  Top of page
 • De baai van Portimãozondag 6 oktober 2013

  Portimão bay

  De baai van Portimão lag er op deze wonderschone dag prachtige bij (zie foto). Op de achtergrond het Monchique gebergte en rechts van de foto het heerlijke Praia Grande van Ferragudo. Onder op de foto ligt een grote speedboat en de eigenaar op leeftijd wachtte rustig de vloed af om z’n boot weer in het water te duwen. Het is een half uurtje rijden van Vila do Ouro om naar de baai van Portimão te komen.

  26ºC, windstil en alleen maar zonneschijn!

  Top of page
 • Dierendagvrijdag 4 oktober 2013

  World Animal Day

  Deze overwegend zonnige dag met 25ºC in de schaduw is ook werelddierendag. En op dierendag gaat onze blog altijd over de dieren hier in de Algarve. Dit keer gaat de blog over de kittens die deze zomer gevonden hebben (zie foto). We hebben ze al een keer eerder voorgesteld, dat was op de blog van donderdag 8 augustus.

  Het begon op een rustige dag in juli, toen Linda en onze oudste dochter langs de hoofdweg tussen Ferreiras en Paderne liepen. Plotseling dook ter hoogte van café Por do Sol een kitten uit de berm op. De kitten volgde Linda en bleef mauwen. Het beestje was misschien net een maandje oud. Er was geen moederpoes te bekennen. De kitten volgde tot aan ons huis en binnen viel ze languit op het vloerkleed al spinnend in slaap. Net alsof ze hier hoorde.

  We hebben al twee katten en we hebben geen behoefte aan een derde, dus stapten we met z’n allen in de auto en reden wat huizen af om te vragen of er iemand een kitten kwijt was. Niemand kende de kitten. De kitten namen we mee naar huis, gaven we wat eten van onze katten en we noemde haar Winkey. De volgende dag zei Claudia, één van onze werknemers op Vila do Ouro dat volgens haar het volgende gebeurd was: enkele dagen ervoor zat ze op het terras van het café een koffie te drinken toen een moederpoes met kittens de hoofdweg overstak. De moederpoes werd aangereden door een auto die veel te hard reed. De moederpoes was op slag dood en de kittens bleven rond haar lichaam zitten, midden op de weg. Een paar auto’s konden de kittens nog maar net ontwijken en ineens stopte er een auto van een Engelse dame. Zij wilde de kittens helpen, ving ze, maar één van de kittens ontsnapte in de berm. Dat was waarschijnlijk Winkey. De vrouw reed weg met de andere kittens.

  Ok, we hebben een kitten! We hebben inmiddels met veel inspanning al veel dieren een nieuw thuis kunnen geven, denk maar aan de vier puppies van vorige zomer, dus het gaat ons nu ook wel lukken. Maar vanzelf gaat het niet! Hoewel veel gasten Winkey erg schattig vonden, waren er geen aanmeldingen om Winkey te adopteren. Als het wat rustiger zou worden, dan zouden we er wat tijd in gaan stoppen.

  Krap drie weken erna zaten we op één van de stranden van Albufeira te dineren. Ineens ging de telefoon. Het bleek een gast die zei dat ze een kitten had gevonden. ‘Ah, dat is vast Winkey’, dachten we. De gast beweerde dat de kitten nog niet kon eten en dat er meer kittens waren. We dachten dat ze misschien andere, voor haar onbekende, dierengeluiden had gehoord. Eénmaal thuis, kwam de gast aanzetten met een hele kleine kitten in haar hand, niet groter dan haar handpalm. Zo klein hadden wij ze nog niet gezien. De tandjes van het beestje stelden nog niets voor en de oogjes waren nog amper open. Op kittenvoer van Winkey reageerde het beestje niet eens.

  Deze kitten heeft nog een moeder nodig! De gast zei dat ze de kitten achter op het terrein had gevonden. Snel brachten we de kitten terug naar de vindplek in de hoop dat de moeder zou komen. Om dat te controleren legden we naast de kitten een bakje eten. Als dat de volgende dag op zou zijn, dan zou er een kat in de buurt zijn geweest....

  De volgende dag was het voer er nog en hoorde we verspreid over een paar vierkante meter nog twee kittens. Eénje hadden we snel uit het hoge gras, maar een andere kitten zat diep in de struiken. We konden het beestje maar niet lokaliseren. Vrijwel de hele ochtend waren we bezig om de derde kitten uit de diepe jungle-struiken te krijgen, maar het lukte niet. Het kostte ons uiteindelijk twee dagen om de kitten uit de struiken te krijgen. Hongerig en trillend kwam het kleine poesje uit de struiken gekropen. Inmiddels hadden we al kittenmelk gekocht en kregen de andere twee poesjes al de fles. Er was echter nog steeds geen teken van een moederpoes. We kregen sterk het vermoeden dat weer iemand deze kittens bij ons over het hek had gezet, in de hoop dat wij ze een beter leven zouden kunnen geven.

  Enfim, de kittens gingen mee naar onze tuin, waar ze intensief door Linda verzorgd werden. 6 keer per dag een flesje, ’s avonds een warm kruikje in het kooitje en een knuffelbeer om een moeder te simuleren, maar desondanks waren ze toch op zoek naar een levende moeder. Toen kwam Winkey om de hoek kijken! Amper twee maanden en ze wierp zich op als surrogaatmoeder. Ze waste de kittens, speelde met de kittens en sliep met de kittens. Ontroerend om te zien, maar wel heel mooi van de natuur.

  We hadden nu vier kittens, Winkey (F), Keesje (F), Koos (M) en Dr. Brown (M). De laatste zat een paar dagen vast in de struiken.

  De kittens groeiden en werden speelser. Kinderen van onze gasten stonden in de rij om de kittens te aaien, maar niemand bood zich aan om de kittens in huis te nemen. Logisch, want je zit er zo 18 jaar mee... maar wel moeilijk voor ons. Alle kattenopvangcentra van de Algarve waren overvol en wilden geen kittens aannemen.

  Begin september kregen we het plan om de kittens naar Nederland te verschepen en daar in het dierenpension van de broer van Joris te plaatsen. Dierenpension ‘De Bongerd’ in Duiven. Vanuit daar zou het makkelijker zijn om een nieuw thuis te kunnen vinden. Het zijn namelijk bijzonder mooie poezen, die je in Nederland niet veel ziet. Dus samen met broer van Joris gingen we de kittens voorbereiden op hun reis. Vaccinaties (die reeds mogelijk waren), chip, paspoort etc, regelde we met Kirsten, de Nederlandse dierenarts in Alcantarilha. De kittens moeten echter 3 maanden zijn om ze te mogen laten vliegen, dus kon de broer van Joris ze in september nog helaas niet meenemen. Hij zou ze in oktober komen ophalen.

  De kittens speelden veel in onze tuin, op het park en veel met de kindjes van onze gasten. Op een dag ontbrak er een kitten. Het betrof Koos. De volgende dag vonden we Koos, vastgeklemd tussen een houtblok en een boomstam. Koos had het vallende houtblok op z’n buikje gekregen en was overleden.

  We hebben nu dus nog drie kittens die binnenkort naar Nederland gaan en dringend op zoek zijn naar een thuis.

  -Winkey is apart poesje, lief, gezellig, goed met kinderen en een beetje ondeugend.

  -Keesje is een prachtig en schattig poesje, komt af en toe vanzelf knuffelen. Heeft behoefte aan mensen. Keesje is ook altijd waar wij zijn. Bovendien is ze net een knormachine: je raakt haar aan en ze begint te spinnen!

  -Dr.Brown is heel nieuwsgierig en volgt alles met z’n grote ogen. Hij heeft een mooie tijgervacht, komt ook af en toe graag even knuffelen en is heel gehoorzaam. Frapant detail is, dat ze alledrie al helemaal zindelijk zijn.

  Wilt u één van deze bijzondere kittens? Neem dan contact met ons op: info@vila-do-ouro.com.

  Top of page
 • SOLARdonderdag 3 oktober 2013

  SOLAR

  Op Vila do Ouro proberen we zoveel mogelijk energie het de zon op te wekken. De afgelopen dagen was dat met de dikke bewolking wat lastig, maar op een dag als vandaag hebben de panelen (zie foto) geen probleem. Er was genoeg zon, af en toe wat bewolking, weinig wind en 25ºC in de schaduw.

  Top of page
 • BEWOLKTwoensdag 2 oktober 2013

  CLOUDY AGAIN

  De zomer van 2013 zou volgens de meteorologen de koelste zomer van de afgelopen 200 jaar worden. En ja, het was inderdaad een paar graden koeler dan normaal de afgelopen maanden, maar dat was juist heerlijk. September en oktober zouden warmer worden dan gemiddeld, maar die voorspelling is niet uitgekomen. De afgelopen 6 dagen zeker niet. Vandaag was het ook weer bewolkt met zelfs regen aan het einde van de middag. Het werd 25ºC en af en toe stak er een wind op. Hopelijk komt morgen de zonneschijn weer terug!

  Weer of geen weer, onze all-weather tennisbaan is altijd te bespelen. (zie foto) Hoewel het een uitermate geschikte dag was om te tennissen, werd er op het moment van de foto geen gebruik van gemaakt.

  Top of page