Vila do Ouro Mini-Blog

 • Winteronderhoudwoensdag 31 oktober 2012

  Winter Maintenance

  Deze vissersboot is op het droge getrokken voor het jaarlijkse winteronderhoud. Dat zouden we momenteel ook voor Vila do Ouro kunnen zeggen; gisteren zijn de laatste gasten van het seizoen 2012 vertrokken en vandaag zijn we reeds begonnen aan het jaarlijkse onderhoud. Het jaarlijkse onderhoud houdt in dat de tuin een grondige beurt krijgt, de reparaties en verbeteringen van de accommodaties worden uitgevoerd, het nodige wordt geverfd en heel Vila do Ouro krijgt van binnen en van buiten een grondige schoonmaak. Alle accommodaties krijgen een ‘limpeza bem fundo’. Dat is Portugees voor een ‘diepe schoonmaak’. Onze dames pakken dan in één of twee dagen een accommodatie en keren die helemaal binneste buiten. Wat uit elkaar gehaald kan worden, zoals bijvoorbeeld douchedeurtjes, lades, wc-brillen, afvoeren, wordt uit elkaar gehaald en grondig gereinigd en gepoetst. Zowat alles wordt met de stoommachine gedesinfecteerd. Na de schoonmaak worden de accommodaties in de winterstand achtergelaten.

  Waarom de winterstand? Nou, Vila do Ouro is gesloten van 1 november t/m 15 februari. De accommodaties worden dan niet gebruikt. De spullen worden goed beschermd opgeborgen zodat het vochtige winterweer en eventueel ongedierte geen kans krijgen.

  In de tijd dat Vila do Ouro gesloten is, is er geen dagelijks blog meer. We zullen eens in de week weer een blog uploaden. Onthoud dat alle blogs terug te lezen zijn t/m maart 2011. Links op de blog pagina van onze website ziet u de maanden staan. Klik op een maand en u krijgt alle blogs van de desbetreffende maand te zien. Mocht u niets te doen hebben op een koude winteravond, dan is het wellicht een idee om onze warme berichten over de Algarve door te lezen.

  Degene met een facebook account kunnen de page van Vila do Ouro ‘liken’. Dan verschijnen de wekelijkse blogs automatisch op uw facebook. Ook zullen we af en toe foto’s per mobile uploaden. Volg Vila do Ouro en u blijft op de hoogte van de Algarve!

  Heeft u plannen om naar Vila do Ouro te komen in 2013? Dan kunt u gewoon contact met ons opnemen via de website.We zijn natuurlijk altijd bereikbaar en de administratie gaat gewoon door. Mocht u een bepaalde accommodatie op het oog hebben, dan adviseren we om niet te lang te wachten met reserveren. Vluchten voor 2013 kunnen reeds geboekt worden. Hopelijk tot ziens in 2013!

  En dan nog de weersomstandigheden van vandaag: een zwak zonnetje, wat bewolking en geen zuchtje wind. Het is genoeg om op een terrasje te zitten met een comfortabele 20ºC.

  Top of page
 • Mistigdinsdag 30 oktober 2012

  Foggy

  Een mooiere foto dan deze van de natte tennisbaan kunnen we vandaag niet uploaden. Het was namelijk een mistige en natte dag met slechts 17ºC. De mist komt normaal gesproken pas voor ergens in de periode van 10 - 20 november, maar de mist is blijkbaar vroeg dit jaar.

  Top of page
 • Granaatappelsmaandag 29 oktober 2012

  Pomegranates

  Onze granaatappels zijn vandaag geplukt (zie foto)! Vila do Ouro heeft 3 bomen met deze gezonde vrucht. Ze staan naast de tennisbaan. De granaatappels kunnen geplukt worden vanaf eind oktober tot en met eind december, maar als we ze niet op tijd plukken, dan vallen ze ten prooi aan de vele vogels op Vila do Ouro. Ook voor hen is het een lekkernij!

  Het was een zonnige ochtend, maar in de middag werden de wolkenvelden steeds dikker totdat er aan het eind van de middag een dik pak grijze wolken boven de gehele Algarve hing. Het werd 21ºC.

  Top of page
 • Treintje naar het strandzondag 28 oktober 2012

  Train to the beach

  Het strandtreintje van Pedras d’El Rei is een leuke atractie voor het hele gezin. Vanaf de parkeerplaats  is het lang lopen naar de prachtige lange stranden van het eiland van Tavira (Ilha da Tavira), maar met het treintje is men er binnen 10 minuten. Voor 1,20 per persoon per rit (kinderen gratis) wordt men prinsheerlijk door het natuurgebied van de Ria Formosa naar het strand gereden. Vanaf Vila do Ouro is het 45 minuten rijden om naar Pedras d’El Rei te komen.

   Vandaag was het 23ºC in de schaduw, zonnig en er woei een ietwat frisse wind.

  Top of page
 • Krazy Worldzaterdag 27 oktober 2012

  Krazy World

  Vlakbij Vila do Ouro ligt het park Krazy World. Dit is een heerlijk park om even met de kleine kinderen naar toe te gaan. Het is een mix tussen een kinderboerderij, zwembaden, midget golf, kinderactiviteiten en een exotische tuin met tropische vogels, schildpadden, slangen en krokodillen. De boerderij geeft veel interactie met de dieren en er zijn overal plekken waar je de dieren kunt voeren en aaien. Zie ook de website: http://www.krazyworld.com/ De foto van vandaag is vanochtend in de kinderboerderij genomen rond een uurtje of 11.

  Het was vandaag een heerlijke dag voor uitstapjes en activiteiten. Veel zon, een graad of 23ºC in de schaduw en een zacht briesje.

  Top of page
 • Padernevrijdag 26 oktober 2012

  Paderne

  Gisteren was het een regenachtige dag. Vanmorgen leek het wederom een natte dag te worden (zie de foto van vanochtend), maar rond 10.00 uur werd het alweer zonnig en klom de temperatuur in een rap tempo naar de 24ºC.

  De foto van vandaag is van Paderne op 2 minuutjes rijden van Vila do Ouro! 

  Top of page
 • Ponta da Piedadewoensdag 24 oktober 2012

  Ponta da Piedade

  De schippers wachten in hun bootjes (foto van vandaag) geduldig op toeristen die voor een appel en een ei mee kunnen varen naar de Ponta da Piedade bij Lagos. Dat is een schitterende rotspartij met grotten, bogen en lagunes. Deze bootjes vindt men bij de haveningang van Lagos.

  Het leek vanochtend een regenachtige dag te worden, maar om 13.00 uur trok de hemel open en werd het toch nog een heerlijke middag met zo’n 24ºC in de schaduw en heel weinig wind.

  Top of page
 • Europese Dwergpalmdinsdag 23 oktober 2012

  Dwarf Fan Palm

  De plant op de foto van vandaag betreft de Europese Dwergpalm, de enige palmsoort die van origine Europees is.(http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_dwergpalm) De rest van de palmen in Europa en dus ook in de Algarve zijn hier gekomen door import uit andere landen. Inmiddels groeien hier ook een aantal andere soorten palmen en zijn er heuse palmplantages te vinden. De palm op de foto komt men overal in het wild tegen tijdens wandelingen of fietstochten.

  Vandaag was het 26ºC, zonnig, winderig en aan het einde van de dag bewolkter. Vannacht komt er een waarschijnlijk een storing over de Algarve heen.

  Top of page
 • Schaapjesmaandag 22 oktober 2012

  Sheep

  De regen van gisteren had vast en zeker wat jonge grassprietjes laten groeien, want de schaapjes die vandaag langs Vila do Ouro kwamen, vonden genoeg om te knabbelen. Het is in ieder geval altijd gezellig als de schapen voorbij komen. We horen ze al aankomen door hun bellen om hun nek.

  Vandaag was een droge dag met wat mist in de ochtend en wat zware bewolking in de middag. De zon liet zich op Vila do Ouor ook af en toe zien, maar de stranden hadden verweg de meeste zon. Het werd 23ºC en het was vrijwel windstil.

  Top of page
 • Vochtigzondag 21 oktober 2012

  Humid

  Zondag 21 oktober is een regenachtige zondag geworden. Rond negen uur vanochtend begin het te miezeren en gedurende de rest van de dag bleef het zwaar bewolkt en viel er zo’n 4x een stevige regenbui. Het was nagenoeg windstil en de temperatuur was vrij aangenaam met 22ºC.

  Top of page
 • Grotzaterdag 20 oktober 2012

  Cave

  De kustlijn van de Algarve is erg imposant en levert prachtige achtergronden voor foto’s. Door het koppeltje onder de enorme grot op de foto van vandaag, is goed te zien om wat voor afmetingen het gaat. Deze mensen hadden het strand zowat voor hen alleen, terwijl het toch een heerlijke stranddag was met 24ºC in de schaduw. De zee was ook redelijk aangenaam te noemen.

  Top of page
 • Prachtige wolkenluchtenvrijdag 19 oktober 2012

  Beautiful skies

  Vanmorgen stonden we op met een heerlijk zonnetje en zagen nog net het staartje van het regenfront van gisteren over de Atlantische Oceaan wegglijden. Het werd een overwegend zonnige dag met 22ºC in de schaduw. Rond het einde van de middag kwam een nieuw front vanuit het noorden onze kant op en dat leverde prachtige wolkenluchten. De foto van vandaag laat zien hoe de witte stapelwolken heel langzaam over de (nog steeds te droge) landerijen van de Algarve komen. Wellicht gaat het vannacht nog wat regenen, maar morgen zou weer zonnig moeten zijn.

  Top of page
 • Kou & Regendonderdag 18 oktober 2012

  Rain & Cold

  Een winterse dag in oktober; regen, grijs en koud. Het kwik kwam vandaag niet boven de 14ºC en dat is zelfs een lage temperatuur voor de winter. Hoewel niet alle toeristen blij zijn met de regen, is zo’n natte dag zeer gewenst in de Algarve.

  Top of page
 • Regen voorspeldwoensdag 17 oktober 2012

  Rain is coming

  De verliefde stelletjes op de bankjes in de haven van Faro kijken hoe de wolken zich langzaam om de zon heen wikkelen. Het duurde niet lang meer of de zon was compleet verdwenen. De foto van vandaag is genomen om 17.30 uur en de eerste regendruppeltjes vielen om 19.45 uur. Vandaag was verder een prachtige zonnige dag met 26ºC in de schaduw en weinig wind. Morgen wordt nat en heel koud voor de tijd van het jaar.

  Top of page
 • Portimão Baydinsdag 16 oktober 2012

  Portimão Bay

  Bij de baai bij de ingang van de haven van Portimão liggen veel boten voor anker. Op de foto is dat goed te zien en is ook te zien dat er een Nederlandse boot voor anker ligt. Die geniet in ieder geval van een mooi uitzicht!

  Naast het uitzicht kon er vandaag ook flink genoten worden van de zon. Het was vrijwel windstil en 26ºC in de schaduw. Morgenavond schijnt er regen te komen. We wachten af!

  Top of page
 • Lege kustmaandag 15 oktober 2012

  Empty coastline

  De westkust van de Algarve bestaat uit grote stukken onbewoond natuurgebied met hier en daar plotseling een huis. Zie foto van vandaag.

  Vanmorgen vroeg werden we verrast door een enorme kou. Het was slechts 15ºC om 8.00 uur en dat was best fris met een korte broek. De kou werd veroorzaakt door een stevige wind het koude Noorden. Gelukkig werd het gauw weer aangenaam met 27ºC in de schaduw (uit de wind) op ons centrale zonneterras van Vila do Ouro. De gehele dag hebben we geen wolkje aan de lucht gezien.

   

  Top of page
 • Lagoszondag 14 oktober 2012

  Lagos

  Op het plein op de foto van vandaag kwamen vroeger de slaven aan wal en werden ze direct verhandeld. Gelukkig zijn die tijden voorbij, maar het plein ligt nog steeds in Lagos. Deze stad heeft dan ook veel historie van de Portugeese zeevaart. Op een redelijk bewolkte dag als vandaag, is het dan ook perfect om de stad te verkennen. Vandaag kwam de temperatuur niet boven de 26ºC uit en was het van tijd tot tijd best winderig. Gelukkig liet de zon zich ook vaak zien en bleef de kustlijn het langst zonnig.

  Top of page
 • Sub Tropical Beach Cafezaterdag 13 oktober 2012

  Sub Tropical Beach Cafe

  Het strand van Ferragudo (half uurtje rijden van Vila do Ouro) heeft een aantal strandbarretjes en restaurants tussen de sub-tropische begroeing. Zie de foto van vandaag. Volledig ontspannen waan je je daar in een paradijs. Het strand is overigens ook zeer kindvriendelijk, grote speeltuin, overzichtelijk en weinig golfslag.

  Het was vandaag dan ook weer een heerlijke stranddag; ietwat fris in de ochtend, maar uiteindelijk toch weer 27ºC in de schaduw, zonovergoten en weinig wind.

  Top of page
 • Save Salgadosvrijdag 12 oktober 2012

  Dunes, Save Salgados

  De ochtend was vrij fris met slechts 19ºC, maar zodra de zon z’n kracht kreeg, klom de temperatuur naar 27ºC. Hier en daar woei een koel windje en was er een wolkje, maar de zon had toch de overhand en maakte de dag uiteindelijk tot een lekkere najaarsdag in okotber 2012.

  Voor duinplantjes op de foto is het misschien wel de laatste 12 oktober van hun leven. Dit duingebied is een reservaat, maar staat toch op de planning om bebouwd te worden met drie grote 5 sterren resorts. Daar zit niemand op de wachten, dan alleen de hebzucht van enkele bestuursleden van de plaatselijke gemeenten. We hebben er al eerder over geschreven, maar mocht u de petitie nog niet getekend hebben, dan kunt u dat wellicht alsnog doen. Salgados, het reservaat, is erg geliefd bij de gasten van Vila do Ouro. http://www.avaaz.org/en/petition/Save_Salgados_a_unique_internationally_recognized_birding_sanctuary_from_being_destroyed/

  Top of page
 • Koeler weerdonderdag 11 oktober 2012

  Cooler Air

  Er bleef vandaag één wolk boven Vila do Ouro hangen (zie foto van vandaag), maar gelukkig weerhield die wolk de zon er niet van om het zonneterras van Vila do Ouro vol te schijnen. Het werd 27ºC en de echte warmte zoals we die gisteren hadden, is inmiddels vertrokken. De avond is niet meer zwoel, maar heeft slechts 17ºC. Tja...ook hier gaan we richting de winter!

  Top of page
 • Hoge kliffenwoensdag 10 oktober 2012

  High Cliff

  Deze warme oktoberdag was een perfecte dag om tot schemer op het strand te blijven. Het was 30ºC in de schaduw, zonovergoten en nagenoeg windstil. De foto van vandaag laat zien hoe hoog de kliffen aan bepaalde stranden zijn. Sommige zijn zo hoog dat de schaduw al vroeg invalt. In de zomer begeven veel badgasten zich in de schaduw van deze hoge rotsen, maar dat is niet aan te raden. Er kan namelijk altijd wat naar beneden vallen. Op elk strand staat bij de ingang een bord waarop wordt aangegeven waar de zwakke plekken zijn.

  Top of page
 • Zomerse oktoberdagdinsdag 9 oktober 2012

  Summer Day in October

  In deze tijd van het jaar valt de schemer al vroeg in en is het al om 19.30 uur donker. Tennis spelen is dan niet meer mogelijk, zoals op de foto van vandaag te zien is.

  Als we het weer van vandaag in één woord moeten omschrijven, dan is ‘zomers’ toch het juiste woord. Het was onbewolkt, windstil en de gemiddelde temperatuur in de schaduw lag net iets boven de 30ºC.

  Top of page
 • Paradijselijkmaandag 8 oktober 2012

  Paradise

  De Algarve heeft echt een aantal paradijselijke stranden zoals op de foto van vandaag te zien is. Dit strand ligt in de buurt van Carvoeiro op zo'n 30 minuten rijden van Vila do Ouro.

  Wederom was het een zomerse dag! Een strakblauwe lucht, heel weinig wind en 30ºC in de schaduw. Het zeewater is momenteel ook heerlijk met 23ºC.

  Top of page
 • Vakantie met kinderenzondag 7 oktober 2012

  Holiday with the kids

   

  Vanochtend voelde het al zomerachtig aan en beloofte het een prachtige dag te worden. De belofte is waargemaakt en 7 oktober gaat de boeken in als een heerlijke zomerdag met een gemiddelde temperatuur van rond de 30ºC, geen wind en heel veel zonneschijn.

  Het zwembadterras van Vila do Ouro lag vol met gasten dat het wel hoog zomer leek. Het enige wat kenmerkend is voor deze tijd van het jaar is dat de kindjes erg jong zijn. De gemiddelde leeftijd van de kindjes die momenteel op Vila do Ouro verblijven is 3 maanden tot 4 jaar. Vila do Ouro heeft dan ook veel in huis om het de ouders en het kind gemakkelijk te maken. Denk maar aan goede babybedjes met lekkere matrasjes die na elke wissel grondig gereinigd worden met stoom en matrascleaner. De matrascleaner doodt alle mijten en bacteriën. Verder hebben we een babypackage DeLuxe te huur, hebben we een heerlijk kinderzwembad met twee levels en is het hele terrein afgesloten. Daarnaast kan het zwembadterras worden afgesloten. De papa en mama kunnen dus met een babyphone heerlijk aan het zwembad liggen, terwijl de kleine een middagdutje doet. Zelf hebben we ook jonge kinderen in de leeftijd van 6 en 2 jaar. We weten dus precies wat het inhoud om met kindjes in de Algarve te zijn! U kunt altijd mailen voor vragen of informatie. Kortom ook voor jonge gezinnen is Vila do Ouro een perfect vakantieadres!

   De piratenboot op de foto is één van de vele attracties waar de wat oudere kinderen graag een tochtje mee willen maken. De boot vaart van mei t/m oktober.

  Top of page
 • Skimboardingzaterdag 6 oktober 2012

  Skimboarding

  De foto van vandaag laat een skimboarder op Praia dos Caneiros zien. De lokale jongeren komen zo hun zaterdag door. Praia dos Caneiros ligt vlakbij Ferragudo. De witte gebouwtjes in de verte op de foto is de stad Lagos.

  Vandaag was het, net als gisteren 28ºC, zonnig en weinig wind.

  Top of page
 • WERELD DIERENDAGdonderdag 4 oktober 2012

  WORLD ANIMAL DAY

  Vandaag is het dierendag, ook hier in Portugal. Net als vorig jaar zetten we vandaag op de blog ook weer de dieren in het zonnetje. De foto van vandaag toont een kudde stieren in een weiland bij Lagoa. Deze stieren komen niets tekort; zij hebben een geweldig leven, alleen weten ze niet wat voor verschrikkelijk lot hun boven het hoofd hangt.

  Als ze 4 of 5 jaar zijn, worden ze in een auto geladen en naar een arena in de stad gebracht. Daar blijken de ‘lieve mensen’ ineens wrede schepsels en beginnen ze te slaan met gevulde zandzakken, worden de genitalien bewerkt en worden de hoorns afgevijld. Vol pijn en snakkend naar water, wat niet wordt gegeven, staat er nog iets ergers te wachten...

  Uitgeput wordt er nogmaals gepijnigd en vervolgens gaat er een deur open en ziet de stier dat hij beland is in een arena vol met lachende en klappende mensen. Veelal Portugezen en Spanjaarden, maar ook veel toeristen. De stier wordt bang en wil weg, maar dat kan niet. De gehele tijd lopen er treiteraars om hem heen als een zwerm vliegen. Ze trekken aan z’n staart, schoppen de stier en duiken over hem heen. De stier wil ze pakken, maar ze zijn hem altijd net te slim af.

  Dan klinkt er trompetgeschal; de stier kijkt rond en ziet dat er een man te paard binnenkomt. Is dat ook een treiteraar? De stier rent er op af, doet z’n ogen dicht en denkt de treiteraar op z’n hoorns te nemen. Maar dan voelt hij iets in z’n nek prikken. Een stekende pijn! Bij elke beweging die de stier maakt, doet het nog meer pijn. De stier wil vluchten, maar ziet geen uitgang. Dan weer voelt hij een steek en ziet ‘de treiteraar te paard’ weer voorbij glippen. Telkens als de treiteraar te paard weer voorbijkomt, voelt de stier een steek. De stier vergaat van de pijn. In z’n ooghoeken ziet hij dat z’n nek vol zit met speren met weerhaken eraan. Hij verliest zoveel bloed, dat de stier het niet meer op kan brengen om te rennen. Hij heeft zo’n dorst dat z’n tong bijna het zand raakt. Het wordt duizelig voor z’n ogen, hij wil gaan liggen. De mensen op de tribunes lachen en applaudiseren. 'Waarom?' denkt de stier. 'Is het zo leuk om een stier te zien lijden?' Het publiek gaat staan en de man op het paard buigt alsof hij een balletvoorstelling heeft gegeven. De stier wil maar één ding en dat is slapen. Hij heeft het koud.

  Dan wordt de stier aan z’n staart getrokken. Hij voelt dat het zand onder hem wegglijdt. Het gelal en geklap wordt steeds minder. Om hem heen hoort hij alleen nog wat geschreeuw van zenuwachtige mannetjes. Ineens is iedereen weg en ligt de stier in een donker hok. Z’n nek doet pijn, z’n buik doet pijn, z’n genitaliën doen pijn. De enige warmte is de warmte van z’n bloed wat over z’n schouders stroomt. De stier valt in slaap. Na een hele nacht slapen, wordt de stier wakker van een gebonk. Plotseling gaat de deur open en een fel licht schijnt in z’n ogen. Het enige wat hij nog ziet, is een man in een witte jas. Daarna wordt alles zwart voor z’n ogen en voelt de stier nooit meer wat.

  Zo, nou weet u hoe het gaat. Nu hoeft u er in ieder geval niet meer heen. Maar sluit uw ogen niet! Onder het mom van traditie en cultuur worden hier deze martelpraktijken nog wekelijks uitgevoerd. Men probeert onwetende toeristen te lokken door te promoten dat de stier niet gedood wordt. Dat mag in Portugal namelijk niet, in tegenstelling tot in Spanje. De stier wordt echter de dag na de ongelijke strijd geslacht door een beroepsslager, als de stier nog niet zelf is doodgebloed.

  Gelukkig zijn er veel Portugezen die ook niet meer willen dat stierenvechten in hun land plaatsvindt. Ook u kunt hen helpen door nooit naar een stiergevecht te gaan en de organisatie CAS te steunen. En waarom vandaag niet gewoon een van de vele petities tekenen? https://www.change.org/petitions/tve-internacional-stop-the-broadcasting-of-bullfights-on-tve-internacional-5#share

  Vandaag was het 30ºC in de schaduw en volop zonnig.

  Top of page
 • Zandsculpturenwoensdag 3 oktober 2012

  Sand Sculptures

  Op 15 minuutjes rijden van Vila do Ouro ligt elk jaar een terrein vol met zandsculpturen. Dit jaar stond in teken van de ‘Idolen’ en waren personen zoals Madonna, Mick Jagger, Michael Jackson, Brad Pitt, John Wayne etc in zand uitgebeeld. Niet alleen filmsterren en muzikanten waren een onderwerp, maar ook idolen zoals Jesus Christus, Boedha, Gandhi, Einstein, Mickey Mouse en Steve Jobs werden uitgebeeld. Zie ook: http://www.fiesa.org/  Kunstenaars over de gehele wereld hebben zich met deze sculpturen bezig gehouden. Het is meestal geopend van mei t/m oktober. Voor degene die de idolische zandbeelden nog graag wil zien; we hebben nog wat accommodaties beschikbaar voor de komende drie weken. En als men éénmaal hier is, dan komt het goede weer er gratis bij. Vandaag was het 30ºC in de schaduw, zonnig en windstil.

  Top of page
 • Spiegelgladdinsdag 2 oktober 2012

  Calm Weather

  Het rustige oktoberweer zorgt voor mooie plaatjes; het was vandaag windstil en daardoor maakte het spiegelgladde water van ons grote zwembad een prachtige spiegel. Het werd 28ºC in de schaduw en het was nagenoeg strakblauw.

  Top of page
 • Afternoon Divemaandag 1 oktober 2012

  Afternoon Dive

  Nog net voordat de zon ondergaat nog een duik in de zee nemen....(foto van vandaag). In oktober is dat nog steeds te doen. Het zeewater had vandaag 22ºC. Het was geheel zonnig, windstil en 28ºC in de schaduw.

  Top of page