HARTJE KL

Klimaat Algarve

WAT KUN JE VAN HET KLIMAAT VERWACHTEN TIJDENS JE VAKANTIE:

De Algarve wordt gepromoot als het zonnigste deel van Europa met 300 dagen zonneschijn en 50 bewolkte dagen. We wonen sinds 2005 op Vila do Ouro en we hebben het weer en het klimaat aardig in kaart. Jarenlang hielden we met ons eigen weerstation dagelijks een blog bij met o.a. de temperatuur van de dag. Dus hierbij een artikel van wat je kunt verwachten.

De 300 dagen zon zijn gemiddeld gezien geen leugen, echter zijn juli & augustus de enige echte maanden met 99% zonkans. Voor de overige maanden geldt er geen vast patroon, al zijn juni en september ook wel behoorlijk zonrijk.  De Algarve wordt gekenmerkt door vele microklimaten. De bergrug van de Monchique en natuurlijk de invloed van de Atlantische Oceaan zijn in ieder geval van grote invloed op het algehele klimaat. Ondanks dat het klimaat van de Algarve wordt aangeduid als een Mediterraan klimaat, is het niet hetzelfde klimaat als de landen rondom de Middellandse Zee. De microklimaten zijn hier zo sterk aanwezig dat het verschil in temperatuur tussen Oost en West Algarve (c.a.200 km) maar liefst 20ºC kan zijn.

De westkust van de Algarve is vaak hartje zomer zo’n 10-15ºC koeler dan op Vila do Ouro en de Oostkust bij Spanje is weer een graad of 3-5C warmer. Als onze gasten aangeven dat ze moeite hebben met de warmte, dan adviseren we ze ook altijd om even een dagje naar de prachtige westkust te rijden (uurtje in de auto).

Het grote verschil met de landen rondom de Middellandse Zee zijn de nachten. In de Algarve kunnen de nachten behoorlijk afkoelen en dat maakt het klimaat juist voor vele gasten super aangenaam. Vergeet daarom nooit een vestje voor de avond. Ook als je op pad gaat met 35ºC, onthoudt dat het ’s avonds 15ºC kan afkoelen.

Het grote verschil met de zomerwarmte in Noord-Europa is dat we hier een droge warmte hebben.  Dat is vele malen makkelijker om te verdragen, dan vochtige warmte. Een enkele keer komt er ook vochtige warmte in de Algarve en dan kan het hier ook wel eens veel te warm en plakkerig aanvoelen.

De media laat keer op keer weten dat het steeds warmer wordt, maar op Vila do Ouro is dat fenomeen nog niet waargenomen. Sterker nog, het lijkt volgens onze eigen plaatselijke statistieken wel koeler te worden. 2024 kenmerkte zich met een natte winter, (voor hier) een ‘frisse’ lente, een aangename zomer met een paar warme uitschieters en een tot nu toe redelijk bewolkte herfst. Tot de dag van vandaag, blijft de warmste dag, die wij hier op Vila do Ouro gemeten hebben, 21 augustus 2012. Toen werd het maar liefst 44ºC in de schaduw. Het vriest nooit op Vila do Ouro maar het 0-punt wordt wel eens bereikt. Heel soms hebben we wel eens ijsvorming op de autoruit gehad. Het koudst wat hier gemeten is, was in januari 2023. Het werd toen niet warmer dan 10 ºC overdag.

Klimaatexperts meldden al in 2005 in de media dat de Algarve in 50 jaar tijd door het gebrek aan neerslag een woestijn zou zijn. Nu 19 jaar later hebben we nog geen signalen dat dat aan de hand is. Er zijn dan nog wel 30 jaar te gaan en het grondwaterpeil daalt wel drastisch. Dat is echter niet te wijten aan het gebrek aan neerslag, maar voornamelijk door de stijging van het gebruik door de groei van het aantal inwoners, het volbouwen van de Algarve met resorts & hotels, grote landbouwcoöperaties met enorme plantages, het asfalteren van wegen en de slechte wateropvang en infiltratie. De Algarve staat natuurlijk al lange tijd bekend om zijn droge klimaat, maar desondanks wordt de Algarve ook groen genoemd, doordat de oorspronkelijke vegetatie droogte bestendig is. De bomen, zoals de Johannesbroodbomen en Olijfbomen, blijven het hele jaar door groen.

De temperatuur van het zeewater is erg variabel en afhankelijk van de stromingen. Meestal wordt het niet kouder dan 15ºC in de winter. Het warmst wat we hier aan de zuidkust hebben gehad, is 26ºC. Het koudst wat we hebben meegemaakt was augustus 2017. Toen werd het maar liefst 14ºC. Over het algemeen kun je stellen dat wanneer de stroming uit het noorden of westen is, dat de zee koud is. Als de stroming uit het zuiden komt, is het aangenaam en bij een de stroming uit het oosten krijgen we warm en woelig water.

Wat kun je verwachten in de seizoen maanden:

In april is het gemiddeld 22ºC, maar de eerste zomerse temperaturen van over de 30ºC kunnen voorkomen. April doet ook hier wat ie wil en zo kun je ook in april depressies met regen en wind verwachten, al zijn die zeldzaam. April is ideaal voor een doe-vakantie; sightseeing, activiteiten en dagtochtjes, maar ook al zwemmen of heerlijke strandmomenten. We verwarmen de zwembaden tot 26ºC.

Mei kenmerkt zich door zonnige dagen met een stevige middagbries. Gemiddeld 26ºC met af en toe uitschieters naar boven. Mei kan hier en daar nog wat neerslag hebben, maar meestal duurt dat niet lang. De ochtenden en avonden kunnen fris zijn. Een prachtige bloemrijke maand met nog het frisse groen van de winter. De zwembaden dekken we niet meer af en we verwarmen ze alleen nog met zonnepanelen.

De maand met het meeste licht is juni. Vaak heel zonnig en de eerste perioden met 35ºC kunnen al voorkomen. De droogte wordt zichtbaar. De Algarve maakt zich op voor de zomer. Toch kan juni behoorlijk frisse perioden hebben. Hoe dan ook staat de zon vrij hoog en is de zonkracht maximaal. De zee krijgt vaak perioden met warmer water en de zonnepanelen van de zwembadverwarming moeten we afdekken. Anders wordt het water te warm.

Juli is de eerste zomermaand met volop zonneschijn en warme temperaturen. Zon, zwembad, zee en zand. De thermische koele avondwind waait wel regelmatig, dus vergeet geen warme vestjes voor de avonden. Reken op 34ºC overdag.

Augustus is de tweede zomermaand met veelal zonneschijn, warmte en nog eens warmte. Ook hier kan de thermische koele avondwind voorkomen, maar gemiddeld gezien minder dan in juli. Augustus kan af en toe neerslag hebben, al is het minimaal. Ook komt er heel soms nevel voor, maar dat trekt vaak snel weer weg. Reken op gemiddeld 32ºC. Zowel in juli als in augustus kunnen er perioden voorkomen met temperaturen van dik boven de 35ºC.

De eerste twee weken van september zijn nog behoorlijk zomerachtig met temperaturen van rond de 30ºC, maar rond de derde week beginnen de nachten al flink af te koelen. Ook komt er aan het einde van de maand meer vocht in de lucht, waardoor in de vroege ochtend nog alles buiten nat is. De heuvels beginnen langzaam weer groen te kleuren. Er is een regenkans in september, maar dikwijls is het niet meer dan een paar miezerbuitjes. Daarna wordt het ook direct overdag een stuk koeler en is het gemiddelde gedaald naar zo’n 26ºC.

Oktober is vaak nog een heerlijk maand met temperaturen rond de 25ºC. De dagen zijn al flink korter, dus je merkt wel dat het vooral in de avonden al wat koeler is. Meestal nog flink wat zonnige dagen met weinig wind. De zee is opgewarmd en daarom kun je nog lekker naar het strand overdag. Toch moet je in oktober altijd rekening houden met storingen. De eerste herfststoringen liggen op de loer en kunnen wel eens toeslaan. Dat uit zich in bewolking, wind en af en toe een stevige bui. Het is dan nog niet koud. De zwembaden worden wel door ons verwarmd, zodat er in ieder geval gezwommen kan worden.

Van november t/m maart is Vila do Ouro gesloten. We gebruiken de tijd om Vila do Ouro weer op te maken voor het volgende seizoen en verbeteringen aan te brengen. Voor degenen die wil weten wat het weer in die tijd doet: november, gemiddeld 22ºC, een dag of 5-7 met bewolking, wind of regen. December 18-20ºC, donkere dagen kunnen voorkomen, soms regen, maar ook nog kans op zonnige dagen met 20+. Januari is de koudste maand. Sowieso zijn er koude nachten en overdag zo’n 17ºC. Het kan veel regenen, maar het kan ook extreem droog zijn. Februari heeft altijd een moment dat het ineens weer 20+ kan worden. De dagen worden weer wat langer en de lente hangt in de lucht. Ook kan het nog lekker regenen in februari, maar meestal is het een zonnige maand. Maart is de echte lentemaand. Steeds meer licht, steeds een stukje warmer. Het kan met gemak al rond de 30ºC worden, maar meestal is het rond de 21ºC. Een mooie tijd om alles weer te schilderen en het meubilair komt weer naar buiten. We maken ons dan weer op voor het nieuwe seizoen.

Tips over hoe je het beste omgaat met de warmte of eventueel met de slecht weer dagen tijdens je vakantie, vind je in onze app die je gratis kunt downloaden.